Evenwichtige voeding

Voeding speelt een cruciale rol in het welzijn van de mens en zeker ook bij het ouder worden. Eten verschaft niet alleen plezier, het moet ook aangepast worden aan de medische achtergrond en de mogelijkheden van iedere oudere.Met onze jarenlange ervaring in maaltijdbereiding voor senioren en een gegronde kennis van de sector zoeken wij samen met onze partners steeds naar oplossingen en verbeteringen die de senioren ten goede komen.

Maaltijden die aan huis geleverd worden

Voor senioren die nog mobiel en onafhankelijk zijn, moet alles in het werk worden gesteld om hen op een aangename manier bij hen thuis te laten wonen. Hiervoor kan Sodexo bepaalde activiteiten van hen over te nemen zoals het bereiden van de maaltijden.

Sodexo in de woonzorgcentra

Sodexo stelt met behulp van “Qualitree”, de verschillende diensten en concepten voor die elk een antwoord bieden op een bepaalde vraag of problematiek en die de levenskwaliteit van de senioren verbeteren.

Voor de senioren biedt Sodexo het volgende aan:

Aromatherapie

Het reukvermogen is een subtiel zintuig dat tegelijk uiterst machtig is. De neus activeert meteen de hersencentra die ons gedrag sturen. 80 % van de smaak die wij ervaren is geur. Aroma's zijn krachtige verleiders en bepalen in belangrijke mate waar we wel of niet van houden. Geur zorgt voor sfeer en creëert een unieke en hardnekkige herinnering. Het subtiel stimuleren van het hongergevoel bij het ontbijt, middagmaal of avondmaal in de cafetaria van het woonzorgcentrum behoort tot de mogelijkheden.

Spice Your Mind

De smaakwereld van senioren kent andere accenten dan die we terugvinden in de huidige gastronomie.  Vaak gaat de smaakgewaarwording ook achteruit door allerlei invloeden. Koks staan voor een enorme uitdaging om senioren met smaak te laten eten van gerechten die proeven als vanouds. Om hier een antwoord op te bieden heeft Sodexo de werkgroep ‘Spice your mind’ opgericht die het gebruik van kruiden en specerijen voor senioren en aangepaste kooktechnieken van naderbij bekijkt.

Nutri’O

Nutri’O is een verrijkte soep, aanbevolen voor senioren met een beperkte eetlust, ter preventie van ondervoeding. In vergelijking met een standaardsoep, zal een Nutri’O-soep voor eenzelfde volume, een hogere energetische waarde bevatten, met specifieke aandacht voor een hoge aanbreng aan eiwitten, vezels en calcium, de voedingsstoffen die bij beperkte eetlust vaak in het gedrang komen en die van essentieel belang zijn voor een goede voedingstoestand bij senioren.

Home Made Soft

Home Made Soft is een voedingsaanbod waarbij de textuur van de voeding aangepast is aan de behoeften van de bewoners met kauw- en/of slikstoornissen.  Via een gevarieerde en evenwichtige voeding bevatten de ‘Shake’, ‘Soft Meal’, ‘Sweet’ en ‘Slix’ de drie klassieke maaltijden van de dag alsook een vieruurtje.  Home Made Soft bestaat uit een gamma recepturen waarvan de hele maaltijd met een lepel gegeten kan worden. Ze worden zorgvuldig samengesteld en bereid met de beste ingrediënten zodat iedereen kan genieten van een gezonde en traditionele keuken.

Home Made

Voor senioren is het belangrijk dat ze zich thuisvoelen in het woonzorgcentrum. Genieten van een evenwichtige maaltijd is voor ouderen een belangrijk aspect van hun algemeen welzijn. De senioren in de woonzorgcentra hebben nood aan gezelligheid, gastvrijheid en vriendelijkheid. De maaltijden moeten het plezier om te eten opwekken. Home Made is een concept met evenwichtige, traditionele maaltijden en streekgerechten, met seizoensproducten als basis. De senioren vinden zo een traditionele keuken terug die smaakt zoals het eten dat ze vroeger zelf maakten.

Fingerfood

'Fingerfood' zijn smakelijke en visueel aantrekkelijke maaltijden voor personen met motorische en cognitieve beperkingen (dementie, ziekte van Parkinson, slechtzienden,…) Fingerfood zijn levensmiddelen die bereid zijn op een manier die het gemakkelijk maakt om ze te eten met de handen.  Door hun autonomie, hun waardigheid en hun plezier in eten te vergroten ondervinden deze mensen een positieve impact en vermindert de kans op ondervoeding. Aangepaste maaltijden zijn noodzakelijk voor de fysieke gezondheid maar ze hebben daarnaast ook een sociale dimensie en zijn een moment van ontspanning. 'Fingerfood' vermindert tevens de nood aan assistentie door verplegend personeel tijdens het eten.

Animaties

De senioren in de woonzorgcentra hebben nood aan gezelschap en gezelligheid. De maaltijden maken integraal deel uit van hun sociale betrekkingen. Aanvullende animaties doen hen deugd.
Animaties worden regelmatig georganiseerd (volgens de kalender en de seizoenen) rond thema's zoals de Week van de Smaak, het chocoladefestival, het lentefeest, de taartenwedstrijd... Een speciaal menu en aangepaste feestdecoratie maken van deze animaties een echt evenement waar de bewoners erg naar uitkijken.

Contact

Wilt u meer weten, neem dan contact op met ons op via onderstaande link.